Google PageSpeed Insights

Dit is niet het volledige artikel! Het volledige artikel kun je lezen op de website van Rocket Digital.

Wil je weten hoe je de laadtijd van jouw website verbetert? Dan ben je op de juiste plek.

In deze uitgebreide gids leer je alles over de punten waarop Google PageSpeed Insights je website beoordeelt. Daarnaast geven we je voor elk punt concrete actiepunten om je website sneller te maken. Laten we beginnen!

Inhoud (Google PageSpeed Insights: dé ultieme gids)

 

Hoofdstuk 1: Hoe belangrijk is sitespeed?

Sitespeed is een cruciale factor als het gaat om het succes van een website. Een snelle website draagt bij aan hogere SEO rankings, hogere conversieratio’s, lagere bouncepercentages, een langere bezoekduur en een betere gebruikerservaring.

PageSpeed Insights (PSI) is een online tool van Google die je webpagina analyseert en suggesties geeft om die webpagina sneller te maken op alle apparaten. De tool zal je website een optimalisatie score geven op een schaal van 0-100.

Belangrijk om te onthouden is dat een score van 100/100 niet het doel is!

Ten eerste omdat het voor de meeste webpagina’s niet haalbaar is. Gaandeweg het lezen van dit artikel zal je merken dat niet alle suggesties een optie zijn voor jouw webpagina, omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Ten tweede omdat een pagina met een score van 100 geen hogere SEO ranking krijgt dan een pagina met een score van 80.

Daarnaast raden we je aan om je niet blind te staren op één tool.

Raadpleeg naast Google PageSpeed Insights ook een aantal andere tools, zoals GTMetrix, Pingdom, Cloudinary of WebPagetest. Elke tool heeft zijn eigen voordelen en analyseert je website op haar eigen manier. Belangrijk is dat het gebruik van deze tools je inzicht geeft in de punten waar je website nog beter en sneller kan, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Zoals de titel alleen al aangeeft, in dit artikel kijken we met name naar de tool PageSpeed Insights. Dat brengt ons bij het volgende hoofdstuk:

Hoofdstuk 2: Google PageSpeed Insights: hoe werkt het?

Google PageSpeed Insights bestaat uit vier onderdelen, namelijk: de Snelheidsscore, de Optimalisatie Score, de Paginastatiestieken en de Optimalisatiesuggesties.

Snelheidsscore

PSI gebruikt gegevens uit het Chrome User Experience Report (CrUX) om te meten hoe snel een pagina laadt in de echte wereld.

Het rapport toont (voor zowel mobiel als desktop) drie statistieken: First Contentful Paint (de tijd die het duurt voordat een browser de eerste content van een webpagina weergeeft), DOMContentLoaded (de tijd die het duurt voordat een browser alle bestanden van een webpagina heeft geladen) en een snelheidsscore.

PageSpeed Insights: FCP en DCL

Belangrijk! De Snelheidsscore wordt niet voor alle webpagina’s weergegeven. Simpelweg omdat de website onvoldoende verkeer heeft om een betrouwbare score te berekenen.

PageSpeed Insights - Snelheidsscore

Optimalisatie Score

PSI bekijkt of de webpagina de best practices heeft toegepast om de prestaties te optimaliseren en geeft de pagina een score van 0-100. In tegenstelling tot de Snelheidsscore wordt de Optimalisatie Score niet berekend op basis van gegevens uit de echte wereld. De Optimalisatie Score wordt berekend op basis van negen best practices. Welke dat zijn, dat lees je in hoofdstuk 3.

PageSpeed Insights: Optimalisatiescore

De score is gecategoriseerd als Goed, Middelmatig of Slecht:

 • Goed. De pagina heeft vrijwel alle best practices toegepast en er is weinig ruimte voor verbetering. De pagina scoort 80 of hoger.
 • Middelmatig. De pagina mist een aantal best practices en er is ruimte voor verbetering. De pagina scoort tussen de 60 en 79.
 • Slecht. De pagina is niet geoptimaliseerd en er is veel ruimte voor verbetering. De pagina heeft een score van 59 of lager.

Paginastatieken

In het gedeelte Paginastatistieken worden twee statistieken berekend: het aantal uitwisselingen die nodig zijn om je webpagina weer te geven en de omvang van jouw webpagina.

Het voordeel hiervan is dat je jouw statistieken kan vergelijken met gemiddelden van alle webpagina’s.

De paginastatistieken is het gedeelte van de tool die we het minst gebruiken, omdat het je geen actiematige inzichten geeft om je webpagina te verbeteren.

Optimalisatiesuggesties

Google PageSpeed Insights kent negen best practices op basis waarvan ze suggesties geven. Als je website een maximale score heeft, zal je deze niet zien. Scoort je website middelmatig of slecht, dan zal je de suggesties wel zien. In het volgende hoofdstuk gaan we kijken welke suggesties er zijn en hoe je deze toe kan passen op jouw website.

Hoofdstuk 3: Google PageSpeed Insights: waar wordt een website op beoordeeld?

Voor het berekenen van de Optimalisatie Score analyseert PSI je webpagina op negen best practices. Voor elke best practice geldt dat er meerdere manieren zijn om ze toe te passen.

Onthoud dat niet alle manieren werken voor alle websites. De gouden regel is dat je altijd moet testen welke manier het beste werkt voor jouw website en je nooit iets klakkeloos moet overnemen!!

In dit artikel bevelen we ook een aantal plugins aan. Zorg alleen wel dat je het gebruik van plugins zoveel mogelijk beperkt. Gebruik alleen de meest noodzakelijke plugins. Waarom? Omdat overmatig gebruik van plugins een negatief effect kan hebben op je laadtijd.

Welke best practices kent Google PageSpeed Insights?

 • Afbeeldingen optimaliseren
 • Omleidingen op bestemmingspagina vermijden
 • Comprimeren inschakelen
 • Reactietijd van server beperken
 • Browsercaching inschakelen
 • Bronnen minimaliseren
 • Optimaliseer de CSS-weergave
 • Prioriteit geven aan zichtbare content
 • JavaScript in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

Elke best practice wordt stuk voor stuk uitgelegd en we geven je handvatten hoe je elke best practice kan toepassen op jouw website.

We beginnen bij een best practice die door velen wordt onderschat, namelijk: Afbeeldingen optimaliseren.

Dit is niet het volledige artikel! Het volledige artikel kun je lezen op de website van Rocket Digital

Facebook Ads

Facebook biedt adverteerders voldoende mogelijkheden om hun doelgroep te bereiken. Een stuk lastiger was het om te bepalen welk type advertentie je in moet zetten, omdat Facebook 27 verschillende advertentietypen aanbood. Naar aanleiding van feedback van adverteerders heeft Facebook besloten dit aantal met de helft te verminderen. 10 september jl. heeft Facebook deze wijzigingen afgerond. Hieronder vind je een actueel overzicht van alle advertentievormen binnen Facebook, dat ik tegenkwam op Likenomics.

Facebook: Ads and Sponsored Stories Guide (Oktober 2013) by Facebook Marketing bei Hutter Consult GmbH – hutter-consult.com

Gratis Adwords Script

Gebruik Adwords Scripts om je account QS, CPC, CTR en positie automatisch te meten

De dagen dat je handmatig een zoekwoordrapport download om de gemiddelde kwaliteitsscore van je account, campagne en/ of advertentiegroep te meten zijn voorbij. Dit script meet van de laatste 30 dagen het gemiddelde van de metrics: kwaliteitsscore, CPC, CTR en de gemiddelde positie en slaat deze automatisch op in een Google Spreadsheet.

Stap 1. Open een nieuw Google Spreadsheet en zet ‘datum’, ‘kwaliteitsscore’, ‘cpc’, ‘ctr’ en ‘positie’ in rij 1. Verander de opmaak van kolom B (kwaliteitsscore) en kolom E (Gem.Positie) in 2 decimalen, kolom C (CPC) in valuta (€) en kolom D (CTR) in percentage.

google-spreadsheet

Stap 2. Maak een nieuw script aan in Adwords en vervang het voorbeeld script met de code hieronder.

function main() {

var totalImpressionsAnalyzed = 0;

var totalQualityScoreAnalyzed = 0;

var totalCostAnalyzed = 0;

var totalClicksAnalyzed = 0;

var totalPositionAnalyzed = 0;

var keywordIterator = AdWordsApp.keywords()

.withCondition("Status = ENABLED")

.withCondition("CampaignStatus = ENABLED")

.withCondition("AdGroupStatus = ENABLED")

.withCondition("LabelNames CONTAINS_ANY ['Plaats Je Label Naam Hier']")

.withCondition("Impressions >= 1")

.orderBy("Impressions")

.forDateRange("LAST_30_DAYS")

.withLimit(100000)

.get();

while (keywordIterator.hasNext()) {

var keyword = keywordIterator.next();

var qualityScore = keyword.getQualityScore();

var keywordStats = keyword.getStatsFor("LAST_30_DAYS");

var impressions = keywordStats.getImpressions();

var cost = keywordStats.getCost();

var clicks = keywordStats.getClicks();

var position = keywordStats.getAveragePosition();

var qualityScoreContribution = qualityScore * impressions;

var positionContribution = position * impressions;

totalQualityScoreAnalyzed = totalQualityScoreAnalyzed + qualityScoreContribution;

totalImpressionsAnalyzed = totalImpressionsAnalyzed + impressions;

totalCostAnalyzed = totalCostAnalyzed + cost;

totalClicksAnalyzed = totalClicksAnalyzed + clicks;

totalPositionAnalyzed = totalPositionAnalyzed + positionContribution;

}

var accountQualityScore = totalQualityScoreAnalyzed / totalImpressionsAnalyzed;

var averageCpc = totalCostAnalyzed / totalClicksAnalyzed;

var averageCtr = (totalClicksAnalyzed / totalImpressionsAnalyzed) * 100;

var averagePosition = totalPositionAnalyzed / totalImpressionsAnalyzed;

 Logger.log("QS: " + accountQualityScore + "CPC: " + averageCpc + "CTR: " + averageCtr + "Positie: " + averagePosition);

 var date = new Date(); var spreadsheetUrl = "Plaats hier je Google Spreadsheet URL en zorg dat je AdWords Login editing rechten heeft voor deze Spreadsheet"; var qualityScoreSheet = SpreadsheetApp.openByUrl(spreadsheetUrl).getActiveSheet(); qualityScoreSheet.appendRow([date, accountQualityScore, averageCpc, averageCtr, averagePosition]);

}

 

Stap 3. Plaats je Google Spreadsheet URL tussen haakjes in de code na ‘var spreadsheetUrl = ‘ (zie voorbeeld hieronder).

 

var spreadsheetUrl = "Plaats hier je Google Spreadsheet URL en zorg dat je AdWords Login editing rechten heeft voor deze Spreadsheet"

 

Stap 4. Als je alleen keywords wil meten van het zoeknetwerk, of van een bepaalde campagne, of alleen van een advertentiegroep, kun je deze keywords labelen in Adwords. Lees hier hoe je labels toepast op keywords. Label de keywords in je account die je wilt meten en plaats de label naam (let op: hoofdlettergevoelig!) in de code. Wil je het hele account meten? Verwijder dan onderstaande regel uit de code.

 

.withCondition("LabelNames CONTAINS_ANY ['Plaats Je Label Naam Hier']")

 

Stap 5. Machtig het script, Sla het script op en voer het script uit. Maak een planning aan voor het script, zodat de metrics elke dag gemeten worden.

 

Have fun!

Remarketing for search

Het zijn drukke tijden in remarketingland, want Google zal de komende dagen weer een interessante nieuwe feature wereldwijd beschikbaar stellen, namelijk remarketing lists for search ads (RLSA). Met deze nieuwe functie is het mogelijk je advertenties, keywords en biedingen aan te passen op basis van de laatste acties die de bezoeker heeft uitgevoerd op je website.

New possibilities, new thinking

Nieuwe mogelijkheden geeft adverteerders een aanleiding om hun zoekcampagnes opnieuw onder de loep te nemen. Hieronder staan een aantal voorbeelden om de zoekcampagnes te optimaliseren:

 • Verlaten Winkelwagens
  Maak een remarketinglijst aan voor bezoekers die een bepaalde productcategorie hebben bekeken, maar niet hebben geconverteerd. Maak een lijst aan voor elke productcategorie. Met een combinatielijst sluit je bezoekers uit die al een conversie op je website hebben uitgevoerd, zodat je alleen bezoekers bereikt die nog geen conversie hebben uitgevoerd. Het doel is om deze bezoekers terug te halen naar de website en ze te laten converteren.
 • Up-selling en cross-seling
  Bezoekers die een specifiek product hebben gekocht op je website, kun je advertenties laten zien met producten die veel andere kopers gezamenlijk met dat specifieke product kochten. Voorbeeld: een bezoeker die gisteren hardloopschoenen heeft gekocht, ziet vandaag advertenties met sportsokken en hardloopkleding.
 • Vergroot het aantal keywords
  Er zullen ongetwijfeld een aantal brede keywords zijn die niet voldoen aan je ROI doelstellingen. Met RLSA kun je een remarketinglijst opstellen voor klanten binnen een bepaalde periode nadat zij een aankoop hebben gedaan. Bedrijven wiens klanten binnen een bepaalde periode vaak een herhaalaankoop doen, kunnen voor deze groep een remarketinglijst opstellen. Door de brede keywords op deze groep mensen te richten, is het wellicht wel mogelijk om te voldoen aan je ROI doelstellingen.

Wederom is er een nieuwe update vanuit Google Adwords waar adverteerders al een tijdje op zaten te wachten. Nu is het wachten tot Adwords Editor een grote update krijgt en alle nieuwe mogelijkheden ondersteunt, die al wel beschikbaar zijn in de Adwords Interface.

Social Media Linkbuilding

Vandaag kwam ik een interessante video tegen op The Moz Blog, dat laat zien hoe online marketeers Social Media kunnen gebruiken om links te ontvangen. Online marketeers zien Social Media steeds vaker als een bron om hoogwaardige links te ontvangen. Deze video speelt in op deze trend en laat mogelijkheden zien om Social Media te gebruiken in je linkbuilding strategie.

Lees het volledige artikel op The Moz Blog.

Dynamic Remarketing

De laatste jaren is Google Adwords erg actief met het uitbreiden van hun remarketing toepassingen. Zo was er verleden jaar de release van de site-wide remarketing tag en remarketing met google analytics. Deze toepassingen maken het adverteerders eenvoudiger om een remarketing campagne te starten en managen. Vandaag heeft Google zijn langverwachte dynamic remarketing gelanceerd voor alle adverteerders met een Google Merchant Center account.

Nieuwe Mogelijkheden

Met remarketing kun je mensen bereiken die de website eerder hebben bezocht en ze relevante advertenties tonen op internet of wanneer ze zoeken op Google. Dynamic remarketing gaat een stap verder en laat mensen die de website eerder hebben bezocht advertenties zien op basis van bepaalde acties die ze (wel/ niet) hebben uitgevoerd op de website.

Hieronder staan vier voorbeelden van doelgroepen die je met dynamic remarketing kan targeten:

 • Product Kijkers
 • Deze advertentie is zichtbaar voor bezoekers die specifieke producten hebben bekeken op je website, maar deze niet hebben gekocht. De advertentie laat deze producten zien, aangevuld met andere relevante producten uit dezelfde productcategorie.
 • Product Kopers
 • Bezoekers die een specifiek product hebben gekocht op je website, kun je advertenties laten zien met producten die veel andere kopers gezamenlijk met dat specifieke product kochten. Voorbeeld: een bezoeker die gisteren hardloopschoenen heeft gekocht, ziet vandaag advertenties met sportsokken en hardloopkleding.
 • Algemene Bezoekers
 • Deze advertentie laat populaire en veel verkochte producten zien aan bezoekers die de website hebben bezocht, maar geen producten hebben bekeken of gekocht.
 • Verlaten Winkelwagens
 • Bezoekers die hun winkelwagen hebben verlaten zonder af te rekenen, kun je advertenties laten zien met producten uit hun winkelwagen.

Hier zie je een aantal voorbeelden van dynamische remarketing advertenties.

dynamische-advertentie-01dynamische-advertentie-02

dynamische-advertentie-03dynamische-advertentie-04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste testresultaten liegen er niet om:

 • Sierra Trading Post
 • Een U.S. webshop met outdoor gear en kleding, zag een verdubbeling van de CTR en een 5x hogere conversie ratio.
 • EMP Merchandising
 • Een heavy metal online shop zag een groei in hun conversie ratio van 230% en een verlaging van hun kostprijs van 30%.

 

Lees meer over dynamic remarketing op de officiële blog van Google Adwords.